Uluslararası istihbarat yayın organı Intelligence Online’ın (IO) Afgan ve BirleÅik Arap Emirlikleri (BAE) kaynaklarından elde ettiÄi bilgilere göre; Türkiye ile Katar ortaklıÄı konsorsiyumunun uzun süre talip olduÄu kritik bir ihale BAE tarafından alındı. Ä°stihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, baÅta Kabil Uluslararası Havalimanı olmak üzere Afganistan’daki havalimanları ve hava sahasının kontrol edilmesine yönelik stratejik ihaleyi BAE’nin istihbarat Åefi gizli bir süreç ve operasyon sonunda aldı.
TALÄ°BAN HEDEF ÅAÅIRTTI
Afganistan’ın baÅkenti Kabil’deki uluslararası havalimanı ve ülkedeki diÄer havalimanlarının iÅletmesi Taliban yönetimi tarafından geçtiÄimiz yıl BAE merkezli GAAC Åirketine verildi. Taliban sözcüleri daha önce âilk seçeneÄimiz Türkiye-Katar ortaklıÄıâ açıklaması yapmalarına karÅın son derece kritik olan havalimanının iÅletme hakkının BAE tarafından nasıl alındıÄı konusunda ise hiçbir bilgi verilmedi. AnlaÅmada Afganistan’ın hava sahasının BAE tarafından kontrol edilmesine yönelik bir madde de bulunuyor. Yine 10 yıllık anlaÅma ile birlikte Kandahar ve Herat’taki havalimanları da BAE tarafından iÅletilecek.
KRÄ°TÄ°K HAVALÄ°MANI
Kabil Uluslararası Havalimanı son derece kritik bir öneme sahip. 1960 yılında inÅa edilen ve Orta Asya’nın tam merkezinde yer alan havalimanı özellikle bölgeden geçen tüm ticari yolların ortasında bulunmasıyla dikkat çekmekte. Havalimanı Asya’dan Orta DoÄu’ya gerçekleÅen mal taÅımacılıÄı için de transit merkez konumunda bulunuyor. Peki BAE bu anlaÅmayı nasıl saÄladı?
GÃLGE Ä°SÄ°M DEVREDE
Kabil ve Abu Dabi’deki istihbarat kaynaklarının paylaÅtıkları bilgilere göre süreç BAE’nin Ulusal Güvenlik ve Ä°stihbarat BaÅ DanıÅmanı Tahnoon bin Zayed El Nahyan’ın, Taliban’ın askeri kanadının en güçlü kolu kabul edilen Hakkani AÄı’yla baÄlantıya geçmesiyle birlikte baÅladı. Taliban hükümete geldikten sonra ülkenin iç güvenliÄi de Hakkani AÄı’na bırakıldı. El Nahyan sonrasında Hakkani AÄı’nın iç istihbarat koluyla da ticari iliÅkiler kurmaya baÅladı ve sonunda Afganistan’ın havayolu firması Kam-Air ile bir ortaklık anlaÅması imzaladı. BAE bu ana kadar ülkenin havalimanlarına talip durumda deÄildi.
HAKKANÄ° KOLU ETKÄ°SÄ°
BAE’de Devlet BaÅkanı Muhammed Bin Zayid baÅkanlıÄında düzenlenen BAE Finans ve Ekonomik Ä°liÅkiler Yüksek Konseyi toplantısında Etihad Havayolları’nın kar getirmeyen bir Åirkete dönüÅtüÄüne karar verilerek ülkedeki tüm havacılık faaliyetleri Abu Dabi merkezli ulusal varlık fonu olan ADQ firmasına devredildi. ADQ’nin baÅındaki isim ise Tahnoon bin Zayed El Nahyan. El Nahyan ülkesinin tüm havacılık varlıklarını eline aldıktan sonra Afganistan hükümeti ile olan ortaklık anlaÅmasını doÄrudan taÅımacılıÄa dönüÅtürdü. El Nahyan, Taliban ile anlaÅmaya varmak için Hakkani Kolu ile muhalif durumda bulunan ve ülkenin en büyük havacılık yatırımcısı olan Zamari Kamgar’ı aynı masada buluÅturdu ve ortak anlaÅma yarattı.
THY DEVREDE
BAE adı konmamıŠhalde Kabil Havalimanı’nı adı anlaÅmalarda adı geçmeyen GAAC adlı bir Åirket ile yönetmeye baÅladı. Bu süreçte Türk Hava Yolları da (THY) Kabil’e uçuÅlara baÅladı. Ä°lgili dönemde ülkede yalnızca Dubai Hükümeti’nin Åirketi olan FlyDubai ve THY varlık gösteriyordu. Bu dönemde Türkiye ve Katar konsorsiyumu Taliban hükümetine Afganistan’daki havalimanlarının yönetilmesi için resmi bir öneride bulundu ancak BAE’nin istihbarat Åefi Zayed El Nahyan yeniden devreye girdi ve GAAC Åirketini resmiyete dökerek ülkenin tüm havalimanlarını ve hava sahasını yönetmek için anlaÅma saÄladı.
emre.ozturk@haberglobal.com.tr
Â
Kaynak: Web Ãzel